mandag den 6. februar 2012

Elfridas hus på gamle kort

Mens man venter på, at ens gamle hus tør op efter at være bundfrossent pga. et oliefyr, der er gået i stå, kan man muntre sig med at finde sit hus på de gamle kort, som er tilgængelige på nettet.

Man kan evt. starte på denne side: http://kmswww3.kms.dk/kortpaanettet/

Klikker man på menupunktet "Danmark før og nu" kommer dette billede op:

Når adressen er tastet ind i nederste højre hjørne, og man har valgt mellem tre forskellige historiske kort lige over, kan man med den røde skyder under de to halve korte, skyde fordelingen mellem det nuværende og det gamle kort. Det er sjovt, men ikke sjovt nok, da kortets målestoksforhold er for lille til, at man kan komme ned til de spændende detaljer.

Vil man det, skal man i stedet, klikke på menupunktet "matrikelkort". Her får man, atter ved at taste husets adresse ind, adgang til et almindeligt kedeligt matrikelkort:



Men klikke man straks på linket "Find stedet i historiske kort" midtfor til højre, bliver det straks mere langhåret, men også sjovere:



Nu kan man klikke det kort frem, man vil se på, eller lukke op for flere kort. Klikker jeg f.eks. på "vis kort" v. Original 1 (det første danske matrikelkort fra ca. 1800-1810) og zoomer ind på den bid af kortet, hvor Elfridas hus ligger, ser det sådan ud:


Elfridas hus er ikke på kortet, for det var ikke bygget da, men et andet hus ligger på matriklen. Det er huset midtfor, lige ved "70", som står på hovedet. Huset ligger nærmest øst-vest, mens det nuværende hus ligger langs vejen, sådan nordøst-sydvest. Naboen Karen fortalte i øvrigt den anden dag (da jeg hentede oliedunken) både, at hendes mormor kunne huske, at det første hus havde ligget der (så er Elfridas hus nok ikke fra 1840erne alligevel), og at hendes nu afdøde mand på Elfridas grund havde pløjet nogle store sten op, hvor det første hus lå en gang. Men det er jo en anden historie.

Klikker man i det forrige vindue på "sognekort", kommer der andre gamle og interessante kort op.



Dette første sognekort viser, at vores matrikel, på kortet korrekt markeret med "8", ikke har gået til Binderup Å, men at Binderup Å har gået op til "vores" matrikel, den gang åen var stemmet op af Huul Mølle længere nedstrøms. Det forklarer, hvorfor stykket neden for vores grund ikke hører til matrikel nr. 8; det dette stykke land opstod, tilfaldt det selvfølgelig storbonden på Klæstruplund på nordsiden af åen af få det. Gad vide om folkene fra den side nogensinde har sat deres ben på det stykke sumpede land?







2 kommentarer:

  1. Ja, KMS er en guldgrube af den slags informationer. Og idag har de skilt sig af med 22 medarbejdere. Hilsen Carsten

    SvarSlet
  2. Carsten: det var dog en kedelig nyhed.

    SvarSlet