søndag den 13. oktober 2013

Tagrenovering del 2 (nu med kvist)

Jeg skylder om ikke andre, så mig selv, at få følget op på det tagrenoveringsindlæg (http://elfridas-hus.blogspot.dk/2013/01/tagrenovering-del-1.html), jeg skrev i januar. Jeg skylder i øvrigt også at få aktualiseret bloggen lidt.

Skulle en og anden få den idé at tagrenoveringen på Elfridas hus var gået helt i stå, så skulle denne update gerne vise at det ikke passer - helt.

 Det er rigtigt at det er gået vildt langsomt med at få gjort taget klar til pandeplader. Jeg var naiv da jeg sidste efterår oprigtigt troede, at man kunne lave en kvist på en uges tid og at klargøringen af tagfoden med fodplade, fodblik og tagrendejern tilsvarende var hurtigt overstået. Jeg blev hurtigt (dvs. langsomt) klogere.

Men nu, hvor vi næsten er i mål, er det tid at komme med en update.

Næste skridt i tagrenoveringen var at bygge en kvist. Vi gik i gang i Påsken.

Jeg havde den tossede idé at kvisten skulle bygges op omkring en ramme af noget af det gamle tømmer, som murermester Mossøe og jeg hentede tidligt i marts (se evt. her:http://elfridas-hus.blogspot.dk/2013/03/et-godt-ls-tmmer.html). Så et par gode stykker (eller var det bare ét?) blev udvalgt, skåret op og bragt ind i stuen, hvor jeg passede enderne til i overlæg sådan her:



Da det hele var passet til, så det sådan ud:



Og inden den endelige samling, fik overlæggene en gang trætjære som det ses her:


I det udmærkede 3-dimensionelle tegneprogram Google Sketchup havde jeg tegnet kvisten, så vi vidste (kind of), hvad vi havde med at gøre:


 En flot men kold aprildag blev det tid at lave det hul, som den nye kvist skulle sidde i:


Og ved Gittes hjælp kom kvistrammen af det fine gamle spærtømmer og stå på den "hylde" som jeg lavede til den mellem de to spær (et gammelt forstærket spær og et nyt hjælpespær):



 Gitte kunne atter hjælpe, da der skulle tages endelig (og praktisk - tegninger er jo kun vejledende) stilling til kvisttages rejsning:


Så sluttede den arbejdsdag:





Indefra (og næste dag) ligner kvisten også en kvist:






Så kom der undertag (Huntonit) på kvisttaget:




Det blev (atter) fruens lod at tjære. Her kvistens ramme.


 Og med kvisten helt lukket af huntonitplader, kan presenningen fremover undværes:



Så langt, så godt.


1 kommentar:

  1. Jeg synes det ligner i gør et rigtig godt stykke arbejde med jeres tagrenovering. Så det skal i bare forsætte med og held og lykke med det hele. Mvh. Benjamin og http://3-byg.dk/tagrenovering/.

    SvarSlet