søndag den 5. januar 2014

Tilbage til naturen

Der mangler stadig blogindlæg om den sidste del af tagrenoveringen, men her er lige et lille, aktuelt et om noget andet.

Dagens besøg i Elfridas hus, blev ikke den udendørsdag, Gitte have drømt om det; det regnede, da vi lige over frokost ankom til Klæstrup.

Jeg skulle svumme lidt bar mur med en tynd grød af NHL 5 mørtel, så den var klar til at blive blive kastet ud næste gang muligheden byder sig. Murermester Mossøe siger, at det er den bedste fremgangsmåde, så det tror jeg på.

Det svummeklare murstykke så sådan ud:


Mens jeg svummede murstykket, sad Gitte og surmulede over regnvejret. Den der med "der findes ikke dårligt vejr, kun forkert påklædning" holder altså ikke i januarregnvejr og på fedtet sort jord, siger hun.

Da jeg havde svummet det lille stykke mur og svummet en revne i gavlen mod syd (der kommer ikke frost med det første!), tog jeg hul på at brække lidt af den stump mur, som er lige ved det bare murstykke, og som er resterne er muren mellem husets gamle (og lille) køkken og bryggers. De to rum skal jo ende som et stort (ok, større) køkken.

I arbejdslampens skarpe lys så det hurtigt sådan ud:


 Gitte kom hurtigt ud af sin regnvejrsdepression og ind i kampen med muren, og snart var vi så langt:


Som det ses på billedet herover var muren lavet af ubrændte lersten. Altså sten, håndlavede af ler fra nabolaget og tørret (i solen) indtil man havde en sten til at bygge indendørs skillevægge af. Mørtlen var uden cement (tror jeg), men de bløde sten og den halvhårde mørtel gav ikke op uden kamp.


Snart var væggen og (næste) alle spor af den væk:


Mørtlen samlede vi i mange sorte plastikspande og et par baljer, klar til at blive kørt på genbrugspladsen.

De bløde ubrændte mursten skal også genbruges, men på en særlig økologisk måde. De skal tilbage til naturen.

Her ligger de:

  

Snart regner det på dem; så bliver de våde og bløde. Så kommer frosten og så falder de fra hinanden og bliver til ... ler igen.

Kigger man godt efter på billedet ovenfor (forstør det evt.), kan man se, at det nye læs sten ligger ovenpå resterne af stenene fra den første del af muren, som blev pillet ned før sidste vinter, og nu er blevet til ler. Som nu -  om man vil - er kommet tilbage til naturen.

Inden vi kørte hjem, holdt det inde med at regne og Gitte kom lidt ud i haven. Det blev vist alligevel en god dag i Elfridas hus. 


 



8 kommentarer:

  1. Ubrændte lersten som man stadig bruger dem mange steder rundt i verden. Etellerandet sted i bogsamlingen har jeg en bog om adobe arkitektur med mange fine huse, nogle i flere etager, bygget af ubrændte lersten. De har mange gode sider, bare se her: http://en.wikipedia.org/wiki/Adobe

    SvarSlet
  2. Der var også ubrændte sten i det hus vi overtog på Møn. Men leret var mørkegråt og vældigt porøst. Jeg ved ikke der var trængt fugt op fra fundamentet, siden de var så ringe. Mens min mor boede der var der flere steder gået hul i pudset og herfra dryssede det lystigt, jeg tror man kunne have fjernet indervæggene med en støvsuger. :-)
    Hilsen Klaus, http://huset.busene.dk

    SvarSlet
    Svar
    1. De ubrændte sten suger fugt, hvis der er noget fugt at suge; det er også vores erfaring.

      Da vi ikke er til sinds at rive alle skillevægge med ubrændte sten ned, må princippet være at sørge for at de fugte, de ubrændte sten evt. suger til sig, kan komme der fra igen. Det gør vi ved at pudse dem med den lovpriste cementfrie NHL Mørtel.

      Vi planlægger i øvrigt at de fleste støbte gulve i huset skal op, bl.a. for at vi kan få et ordentligt kapillarbrydende lag ind under gulvene (nogle af gulvene skal også sluttes af med trægulve - det har vi ikke nu). I den forbindelse, må vi se, hvor fugtigt der egentligt er under huset.

      PS. Klaus, spændende at læse om dit/jeres hus på Møn.

      Slet
    2. Det lyder som en plausibel forklaring, især hvis stenene bliver porøse af at blive fugtige. Min mors hus har været sommerhus for mange forskellige ejere og der er gennem tiden brugt mere eller mindre uheldige metoder. Væggene var dækket af en skal af plastmaling (måske endda med fugtspær), som vi kunne rive af i store flager. Jeg ville også helst have bevaret mere af det oprindelige hus som jer.

      Nu spørger jeg af nysgerrighed, jeg har ikke så meget viden om emnet, andet end min logiske sans og lidt 10.kl. fysik viden om varme/kulde/fugt og så observationer af hvor væggen så mest klam ud efter vi tømte min mors hus:

      Når I tager gulvene op, men lader væggene stå, får I så ikke samme
      udfordring som os, at væggene står på kampesten - så det bliver svært at lave fugtspær under væggene? I benytter noget mørtel der lader muren ånde, fint nok - men hvis rummet er varmt, vil kulden fra undergrunden ikke holde muren kølig for neden og så vil rummets fugt sætte sig der?

      PPS. Ja til forskel fra Jeres, er vores hus på Møn er jo blevet et dyrt håndværker projekt, så indtil videre er der nok ikke så meget fagligt at hente. Men vi glæder os til når vi selv skal til gøre det færdigt og indrette det.

      Slet
  3. Jeg ved ikke om indervæggene står på kampesten eller hvad, men det er faktisk vores plan ikke at forsøge at holde fugten nede, faktisk det modsatte. Som jeg har skrevet om det på et forum, som jeg har lavet, men aldrig fået løbet i gang (http://tagogfag.dk/forum/viewtopic.php?f=13&t=19&sid=41bdffe436a671ca9378e0ec518c1ff5) overvejer vi seriøst ikke lave nogen dampspærre ned ad til. Princippet skal da være at man - med mindre man kan stille det gamle hus på én hel plastic-membram (sådan som man gør, når man hiver alle gulve og indervægge op og laver det på ny) - ikke kan ikke holde fugten nede og heller ikke skal forsøge på det. Vi vil dog isolere undergulvene med leca (eller strandskaller?), netop for ikke at trække kulden op.

    Kan fugten komme op og dampe af fra åbne materialer som f.eks. NHL mørtel uden at gøre skade, kan den blive en del af husets naturlige fugtighed (fra bad og køkken og beboere) og flyttes med ud, når der luftes ud, bruges em-hætte eller - endda - foretages en udluftning via en slags simpel gen-vex ordning.

    Vi har nu fugtproblemer i det kammer, som vi beboer, når vi er i huset. Her har gulvet ikke været oppe og det er måske kulde-møder-varme-problemet, som du beskriver, der er skyld i det. Eller måske skyldes det er rummet er gammel stald, og der derfor er salt i gulvet, som trækker fugten op; vi ender nok med at tage det gulv op også.

    Mht. forummet jeg linker til, så meld dig gerne ind. Måske virker det som det skal - jeg bliver ved med at glemme, hvordan man kører og redigerer det der php-bb, men når det kommer rigtigt i gang får jeg nok fod på det. Jeg har endnu ikke gjort reklame for det nogen steder, så de eneste medlemmer er mig og fruen, vores yndlingsmurermester og en bekendt, der har et gammelt hus i jeres ende af landet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Er forummet dødt?😊

      Slet
    2. Ja, forummet blev desværre aldrig rigtig til noget. Teknikken var svær og Facebookgrupper om samme emne overhalede os inden om.
      Mvh

      Slet
  4. De af vores vægge, som ikke er lavet om, står kampesten. Jeg tror det er normalt. Jeg melder mig gerne ind i Jeres forum ved lejlighed, men kan som sagt nok ikke bidrage med det store fagligt. Og det er måske også næsten helligbrøde, når det nu handler om "Nænsom bygningsbevarelse" :-)
    Tanken om at lade fugten diffundere naturligt gennem bygningen i stedet for at forsøge at spærre den inden, lyder tiltalende. Især hvis man bor i et område med lav radon optrængning. Men det må så være vigtigt at fugten kan komme videre ud af rummene, enten med almindelig udluftning, eller noget genvex.

    SvarSlet