Sider

tirsdag den 24. juli 2018

Gulv af "kalkbeton"

Vi vidste godt, at der var betongulv over hele linjen i Elfridas hus, da vi købte det i juni 2011

I køkkenet/bryggerset og "porten" var det gulvet, mens det i stuen, forgangen, kammeret og soveværelset gemte sig under væg-til-væg-tæpperne. Da først tæpperne var væk, så vi at det var umiddelbart uisolerede betongulve fra før 1960, og det var klart at de skulle væk og erstattes af ... noget andet.

I julegave til julen 2011 gav fruen og jeg hverandre en engelsk bog om bygningsbevarende istandsættelse (heldigvis ikke den samme) og i begge bøger blev det forklaret, at det var en dum løsning at lægge tætte, ikke-diffusionsåbne betongulve i gamle huse. De tætte gulve ville gør at fugten ville søge op i de ikke så tætte vægge og især op i indervæggene - i Elfridas hus var flere af disse lavet af soltørrede lersten - og der give fugtproblemer. Når vi så på, hvordan det gamle tapet, de fjernede celotex-plader og selv dørkarme og -bundstykker rundt om i huset var rådnet op, var vi ikke i tvivl om at det var en rigtig problematik. Løsningen var limecrete gulve.

Det blev især foldet ud i "Old House Handbook":



Her var der en minutiøs gennemgang af, hvordan et sådan "limecrete" gulv/klaplag inkl. isolering skulle laves:



Vi besluttede, at det var den løsning, vi ville have, når gulvene i køkkenet/bryggers, stue, forgang (nu walk-in-closet), soveværelse, "port" og kammer skulle op. Og sådan blev det.

Murermester Mossøe, som allerede havde hjulpet os med andre opgaver i huset, blev introduceret til vores planer, og han var med på det, selvom han ikke havde prøvet det før. Fra Nordisk NHL hentede han information om, hvordan kalkbeton-gulve skulle laves, og snart var vi igang med at grave ud i køkkenet, isolere med Leca-kugler og støbe kalkbeton-klaplag. Siden fik stuen samme tur, og så forgangen, soveværelset og "porten", hvor vi tillige, som i "Old House"-bogen, lagde slanger til gulvvarme.

Det seneste rum, vi tog hul på - i påsken 2018 - var kammeret, som havde fungeret som soveværelse fra 2012 til 2017, og som gennem alle år havde så mange fugtproblemer, at madrassen efter at vi flyttede ind i det renoverede soveværelse pga. en uafrystelig skimmellugt blev smidt ud og erstattet af en anden.

Sådan  gjorde vi.

Efter at det gamle betongulv i det fugtige kammer var blevet banket op, skulle der graves ud og køres jord ud:




Da vi havde gravet så langt ned, vi syntes var forsvarligt ift. rummets vægge og deres simple, næsten fraværende fundament, var det tid at lægge coatede Leca kugler (4-10 mm) ud:


Det 30-40 cm tykke lag af Leca blev jævnet godt ud, rio-net blev lagt ud over for at styre kuglerne, når vi gik rundt i/på dem, og så kunne stampningen begynde (en pladevibrator ville have gjort jobbet nemmere):


Men efter en 3-4-5 gennemstampningsomgange var det tid at rulle den åndbare fiberdug ud, og så var vi klar til at lægge kalkbeton-blandingen ud:


Vi benyttede en kalk-beton-blanding der ikke var meget forskellig fra den som foreskrives i "Old House Handbook":


Murermester Mossøes tvangsblander kom på arbejde:


Og som de kvikke kan se, brugte vi ikke NHL 3,5 kalk, men NHL 5, som anbefalet af Nordisk NHL I kalkbetonblandingen var også sand (0-4) og ucoatede Leca (2-4).



I øvrigt synes NHL-kalken nu (2018) at være blevet lagervarer hos Stark (se her så længe linket dur).

Jeg stod ved blanderen, og murermester Mossøe lagde et lag på 7-10 cm kalkbeton ud, nivellerede det ud og glattede af. Og så var vi færdige:


Klaplaget i kammeret var lavet mhp. udlægning af strøer og trægulv, men først skulle der lige laves lidt finish rundt langs væggene.

Jeg lavede også en isolerende - og lige - kalkbeton-kant med mursten på toppen ved ydervæggen, da klaplagsniveaet nærmest er under jordniveauet på ydersiden og syldstenene her ikke nåede langt nok ned.

Den er her:


Siden, da kalkbetonklaplaget var tørret op og væggene havde fået nogle ekstra stryg kalk, kunne trægulvet (af brugte gulvbrædder) lægges:



Nu, juli 2018, er kammeret næsten færdig, i alt fald klar til overnattende sommergæster:



Til almindelige oplysning kan jeg fortælle, at vi i køkkenet, oven på kalkbetonklaplaget, lagde 20 x 20 cm letbrændte kirketegl:


I soveværelset (og walk-in-closet'et) er der trægulv på strøer som i kammeret:


I "Porten", hvor der blev lagt gulvvarmeslanger i det første (af to, hvoraf det sidste var uden Leca, altså bare var en kalkmørtel) kalkbetonklaplag, blev gulvet dækket af genbrugs-Flensborg-teglsten fra beyndelsen af 1800-tallet.


Det endelige gulv i stuen er vi ikke nået til endnu. Der er gjort plads til trægulv på strøer, men de rigtige gulvbrædder er ikke kommet forbi endnu.

PS: nogen kunne måske finde på at spørge til radon-problematikken, når nu gulve ikke er "tæt". I tilfældet Elfridas hus er det ikke noget problem, da radon-niveauet er ganske lavt i området, hvor Elfridas hus ligger. Måske kunne man også argumenter at radon, der er en gasart ikke er noget problem, når hele huset er åndbar.


7 kommentarer:

  1. Hvor ville Elfrida have været stolt over jeres arbejde, havde hun kunnet se det! - Jeg glæder mig virkelig til en fortsættelse Peter!

    SvarSlet
  2. Tak for de pæne ord, Tonni! Der er jo ikke langt fra hvor du bor til Elfridas hus, så en sommerdag kommer du måske forbi. Om ikke andet skal jeg jo også ha indrettet et hifirum, du kan besøge.

    SvarSlet
  3. Interessant løsning og godt formidlet. Hvad tænker du om kalkbeton i helårsbolig i et badeværelse i kælderen? Bor i hus fra 1915 som har teglstensfundament som vist i bogen. Leder efter gulvløsning til badeværelse hvor man kan isolere og evt. lægge gulvvarme uden at understøbe. Måske denne løsning er brugbar? Tak Rasmus

    SvarSlet
  4. Tak for kommentaren. Jeg er jo bare lægmand, så jeg vil lige spørge murermester Mossøe, som hjalp os, hvad han tænker om det. Jeg vender tilbage,når jeg ved mere.

    SvarSlet
  5. Fornemt. Mange tak :-). Kunne også give ham et kald. VH

    SvarSlet
  6. Jeg har nu haft fat i murermesteren.
    Han og jeg er enige om at det ikke giver mening at lave kalkbetongulv under et badeværelsesgulv som tætnet med vådrumsmembran og/eller alt for tætte fliser/klinker. Den åndbarhed som kalkbetonen tilbyder kan i så fald ikke udnyttes.

    Vælger man at undlade at bruge vådrumsmembran og en meget tæt overfladebeklædning, skal man sikre sig at vand på gulvet og især i bundet af brusebadet ikke står og trækker ned - åbenheden går jo begge veje - og har let ved at fordampe opad, hvilket gulvvarmen jo også vil bidrage til.

    Hvad man siger, når en evt. fremtidig køber af huset, spørger til, hvad bygningsreglementet siger til den løsning, er en anden historie.

    Jeg håber, det kan bruges til noget.

    SvarSlet
  7. Hej Peter
    Mange tak, jo det kan det, og rigtig gode overvejelser. I har ret i at åbenheden kan give problemer, også mht. at det kan medføre at vægge begynder at trække fugt op fra jordlagene nedenunder hvis der skulle sive noget ned fra bruseniche mv. Bygningsreglement mv. trækker mig også over mod moderne løsning. Vil bare gerne undergå at understøbe :-). Men mange tak de fine råd. VH Rasmus

    SvarSlet