torsdag den 6. august 2015

Vi skal da ha' et ... brændekomfur - 1. del.

Vi havde ikke haft Elfridas Hus ret længe, før jeg (men ikke Gitte) begyndte at drømme om, at der skulle stå et brændekomfur i køkkenet. Og vi (dvs. jeg) havde ikke drømt længe om et brændekomfur, før jeg spottede denne annonce på www.guloggratis.dk:


Det var sørme ikke langt væk fra Elfridas Hus, at det var til salg, så pludseligt havde vi (mest jeg) købt et Hess indmuringskomfur. Det var i september 2011 altså bare 3 måneder efter, at vi havde købt huset.

Komfuret blev i første omgang sat til side (i værkstedet), mens vi (jeg) fik regnet ud, hvordan sådan et indmuringskomfur skulle stykkes sammen indvendigt, og - ikke mindst - kom så langt i køkkenet, med bl.a. nyt klaplag til gulv, at komfuret kunne sættes op.

Gennem årene, hvor delene til indmuringskomfuret stod i værkstedet prøvede jeg at sætte mig ind, hvordan komfuret var opbygget indvendigt. Det var ikke nemt. En ovnbygger, der havde erfaring med at bygge brændekomfurer ville ha' 2.000 kr. for en 20 siders manual. Jeg fnyste - jeg skal nok finde ud af det selv. Jagten på informationer gik ind via googlesøgningen og biblioteker. Ikke meget dukkede op.

I december 2014, hvor klaplaget på køkkengulvet for længst var færdig dukkede brændekomfur drømmen atter op. Komfurdelene blev hentet frem fra værkstedet. Her er det top- og forplade:


I julegave fik jeg af Gitte et konsulent besøg af en ovnbygger, som havde erfaring med at bygge et indmuringskomfur. Inden han nåede forbi Elfridas Hus, havde jeg været en tur på stadsarkivet i Vejle, hvor mine dybe google-søgningerne havde sat mig på sporet af nogle Hess-kataloger mm.

Jeg kom bl.a. hjem med et billede af denne katalog-side:


Nu var der hul igennem. Også i hovedet; dagen inden ovnbyggeren Jan Gundersen (www.ovnbyg.dk) kiggede forbi, slog jeg som tidligere nævnt hul i hovedet (se evt.http://elfridas-hus.blogspot.dk/2015/01/hul-i-hovedet-en-blodig-gr-det-selv.html). Jeg var måske lidt groggy den søndag, men hans besøg gav mig ordentligt blod på tanden mht. at komme videre med det brændekomfur.

Den 29. marts 2015 lavede jeg denne prøveopstilling:



Det endte med at komfuret kom ud i forårsolen og fik den helt store tur med en roterende stålbørste på vinkelsliberen.


Læg mærke til lermørtelklatten på indersiden af sidestykket:



Efter råd fra ovnbyggeren lavede jeg min egen lermørtel af 1 del ler og 3 del sand. Leren fik jeg minsandten fra den bunke opløste ubrændte lersten, som jeg tidligere har skrevet om (http://elfridas-hus.blogspot.dk/2014/01/tilbage-til-naturen.html). Leren, der har ligget udenfor godt et års tid, skulle bare befries for diverse organisk materiale, så var det klar til at mure et brændekomfur med. Klatten på billedet ovenfor var en prøve, der skulle vise om lermørtlen kunne binde. Det skulle jeg hilse og sige at det kunne den.

Efter at have fundet (i den blå avis) og hentet et læs gratis gule brændte mursten et sted nordenfjords og have været forbi ovnbyggeren Jan efter ildfaste sten, var jeg klar til at opmure et brændekomfur.

Fortsættes her: http://elfridas-hus.blogspot.dk/2016/10/vi-skal-da-ha-et-brndekomfur-2-del.html











4 kommentarer:

  1. Hej. Jeg venter spændt på den 2. Har du evt flere billeder eller kopier af at opmure et brændekomfur. Jeg er selv i gang...skal til det. Jeg har hentet genbrugs ildfaste mursten i Rebild. Han har flere hvis du mangler. Mvh. Klaus (dyrelykkegaard.dk)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, den 2. del lader vente på sig. Jeg har masse af billeder og er også klar til at skrive fortsættelsen, når jeg lige får sat mig. Kig her:

      https://goo.gl/photos/YH4K538DnmRyxAgW7

      Jeg bistår gerne med gode råd mm.

      Og hører også gerne nærmere om de ildfast mursten fra Rebild.

      mvh/

      Peter Q

      Slet
  2. hej jeg går slev lige du og er igang med at pille ribe brænde komfyr ned
    som jeg har fået for at tag den ned men hold kæft et arbjde

    SvarSlet